[ Heteronormativitet ] en svær størrelse at danse med

Morogmor blog - Marie på barsel

I LGBT’s ordbog finder man nogle gode ordforklaringer. Disse ord og ordforklaringer er altså en god måde at få vendt en masse gode emner om seksualitet, kønsidentitet, seksuel orientering kønsudtryk osv.

LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.
En interesseorganisation med fokus på områderne kønsidentitet og seksuel orientering.

‘ Heteronormativitet ‘

Heteronormativitet: Den ofte ubevidste antagelse om, at det eneste rigtige og normale er at tænde på, forelske sig i og leve med en person af det andet køn. At man bør rette sig efter nogle sociale regler for, hvad der er kvindeligt og mandligt, og at alt andet ses som unormalt. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, om end noget, man ikke har taget aktivt stilling til, eller er sig bevidst. 

Jeg har blandt andet brugt min lille blogpause på, at tænke over en hel masse ting. Det gør man jo gerne når man på barsel har en masse timer med sig selv og en Lille. Jeg har blandt andet tænkt meget over det, at være en kvinde hjemmegående på barsel. Livet lige nu handler meget om madkasser, babypleje, madplaner, oprydning, (lidt)rengøring med mere og jeg synes egentlig, at hverdagen hænger godt sammen. Jeg fungere fint med at tage mig af min lille familie og vores lille ny – det spiller sgu meget godt det her barselsliv.

Men jeg føler mig også udfordret idet jeg ikke udelukkende identificerer mig med normen om den hjemmegående husmor. Jeg føler en (relativ) konstant lyst til, at udfordre den stereotype jeg lige nu er. Gir’ det mening? Jeg er sgu ikke den hjemmegående type og jeg har på sigt ikke nok i at varetage disse opgaver. Jeg trænger til udfordring og ansvar, til at lærer og til at blive skubbet – det skal bare ikke være på mor/forældre/husmor fronten.

Morogmor blog - Marie på barsel

Handy = maskulin

Det er ikke fordi, at jeg tænker, at jeg er særlig anderledes når jeg gerne vil andet end at gå på barsel. Jeg tror der er mange flere derude, som gerne vil ud og igang på et tidspunkt, ikk? Det er altså nærmere fordi, at det tit er mig, der bliver fremhævet som damen. Når man siger det, så siger man samtidig, at det er Sara som er manden. Og Gud hvor det irriterer mig. Jeg har dog tidligere skrevet om ‘hvem der mon er manden i forholdet’ så det er ikke så meget det, det handler om.

Det er mere det med, at Sara ikke kan være lidt handy uden samtidig at være maskulin? Opfattelsen af hvem, der er manden og hvem der er damen er præget af kedelige stereotyper og fordomme. Jeg mener dog, at man må huske på at mennesker som udgangspunkt er individer og at køn kommer som nummer to. Jeg har mennesker omkring mig, der måber over drenge med langt hår eller piger i arbejds bukser. Lige præcis dét er ret så Heteronormativt. Og i længden er det lidt udmattende at skulle høre på. Men jeg forstår godt trangen til at pege det noget der er anderledes. Jeg gør det jo selv a og til.

Hvornår kommer vi over den forældede opfattelse af mennesker? Hvornår bliver der plads til, at vi kan være mennesker i stedet for et køn? Så kunne jeg være et menneske, der elskede at gå i nederdel og makeup og Sara kunne være et menneske, der elskede chinos og værktøj. Og så kunne vi på den måde få lov, at definere os selv uden at man var  ‘mere eller mindre kvinde’. Få lov til at være lige den vi selv føler, at vi er. Og få lov til ikke at fejle i andres øjne.

Læs eventuelt indlægget ‘Hvem er manden i forholdet’.

Rigtige kvinder..

Man tror det måske ikke, men det gør faktisk lidt ondt når andre mennesker gerne vil definere mig eller mit forhold. Derudover er jeg sgu nok lidt sart, så det gør også ondt hvis jeg høre nogle forsøge, at definere andre. Forleden fortalte én mig, at rigtige kvinder går med smykker og kjoler. Det gjorde mig ked af det. Ked af det fordi, at der så var mange, som ikke ville kunne leve op til forventningerne og så samtidigt sagt jo altså har fejlet. Det gør altså lidt ondt og jeg er ikke særlig god til at håndtere den slags udtalelser. Jeg forsøger at udfordrer disse holdninger når jeg møder dem – men jeg er ikke altid særlig velformuleret på dette område. Jeg ved bare at det overskrider mine grænser.

Michael Nebeling Petersen sagde:

Det kan ikke være den ikke-normatives ansvar at være normnedbrydende. Det må være normen, man kritiserer, og ikke den, der prøver at komme ind i den.

 

Tak fordi du spreder mit ord. Jeg er ikke den mest informerede på området og jeg har ikke svaret på alt. Men lidt har også ret i kampen for en verden med plads til mangfoldighed og jeg starter med mig selv. Se flere billeder og følg med i Mor og mors liv på Instagram <3

Morogmor blog - Marie og benedikteMorogmor blog - Sara og benedikte legerMorogmor blog - Marie og vilfred

 

Skriv et svar