Menu Luk

Livet som forældre under uddannelse # TIDEN

morogmor blog - tiden

En sød læser skrev og spurgte om ikke jeg kunne have lyst til, at skrive et indlæg om livet som forældre under uddannelse. Hun spørger ind til det af flere årsager; hvordan bliver man udfordret på tiden, er der overhovedet tid til lektier? Er der overhovedet penge nok til forsvarligt at kunne få børn? – og hvad gør eller ikke gør det ved parforholdet?
Sara og jeg er jo begge to studerende, så derfor er det faktisk et emne vi selv tit har oppe herhjemme. Jeg deler mine tanker op i tre; Tid, Parforhold og Økonomi. Her kommer ‘TIDEN’

Tiden

“Tiden er noget mærkelig noget” – sådan lyder en af mine yndlingssange fra Kaj og Andrea. “Hvad er den for noget? Jeg ved det ikke.
Timer, dage, uger og år – alt jeg ved, er tiden går.”

Jeg er enig med sangen – alt jeg ved er, at tiden går. Og den har aldrig rendt så hurtigt som efter vi fik Benedikte. Ikke fordi at Benedikte vokser så hurtigt, at vi ikke kan følge med, men fordi vi planlægger vores hverdag mere end nogensinde før. Alt fra madplan, familiehygge, lektietid, kærestetid og friaftener er planlagt.

Grunden til at vi planlægger så heftigt herhjemme er fordi det giver os den bedste mulighed for at være til stede i nuet – de få timer om dagen hvor vi virkelig har brug for det. Planlægningen gør dog også, at dagene nogle gange føles som en stor tjekliste vi sætter små ‘tjek’ tegn på. når man arbejder sig frem ‘Tjek tegn’ for ‘tjek tegn’ så løber man bare igennem listen, og så går tiden stærkt.

De to vigtigste timer i døgnet

Benedikte er 2 år og 8 måneder. Hun går i vuggestue hver dag fra 7-14.30. Vi spiser aftensmad kl. 17.30 og hun bliver puttet kl. 19.00. Hvis vi er hjemme omkring kl. 15.00 og vi begynder at lave mad kl. 17.00 så giver det os cirka to timer sammen med vores yndlingsmenneske på hele jordkloden.

De to timer er de vigtigste timer på hele dagen. Efter aftensmaden vil hun nemlig tit gerne koble fra og lege selv eller læse bøger. De to timer efter vuggestuen er dér hvor kontakten, overskudet og glæden er størst. Planlægger vores uge godt og planlægger vi vores dag godt, ja så har vi de to timer sammen med hende og sammen med hinanden. De to timer sammen, er til trods for at være planlagte også de bedste timer i verden. De to timer gør det nemt, at være i nuet sammen med sin familie. Det lyder måske ikke af meget, men det behøver det faktisk heller ikke at være når kvaliteten er høj og glæden stor.

De to næst-vigtigste timer i døgnet

Efter at Benedikte er blevet puttet, så starter de to næst-vigtigste timer: Nemlig fra 20.00-22.00. De her to timer er der hvor vi ordner alle de andre ting, der også skal ordnes; lektier, madpakker, oprydning, kærestetid, friaftener, blog-skrivning, magasinlæsning, træning eller hvis vi gerne vil se tv eller spille Mario(Sara).

Det lyder nok alt sammen ret presset, og det er ganske rigtigt også. Tit bliver vigtige lektier valgt fra på grund af andre vigtige lektier. Andre gange kommer vi til, at sidde og sludre på køkkengulvet som ellers skulle fejes og madpakkerne smøres. Nogle gange skider vi på alle forpligtigelserne, sætter en film på og fletter fingre. Andre gange er der regninger der skal betales og veninder der skal plejes.

Når tiden er gået, så er tiden gået. Søvn er vigtigt hvis man i længden skal kunne hænge sammen i en presset hverdag. Vi kan tydeligt mærke på os selv hvis vi er gået sent i seng i en uge i streg. Det sker oftere for Sara. Hendes studie er meget mere lektietungt end mit og hun bruger derfor nogle gange nattetimerne. Efter en uge bliver hun følsom og tvær og jeg savner at falde i søvn med hende ved min side.

“Flex tid”

Engang i mellem sidder vi og snakker om fremtiden. Fremtiden hvor vi begge har fuldtidsjobs, lange dage og sene arbejdstider. Jeg forestiller mig en hverdag hvor vi aller tidligst kan få fri kl 15. – ja typisk nok først tidligst kl 16, og dette ville stadig være tidligt i forhold til mange andre jobs. Så først herefter skal børnene hentes og maden laves – som sædvanelig.

Et liv i arbejde frem for studie ville muligvis også betyde, at vi havde fri når havde fri. At der ikke altid var hundredetusinde lektier der skulle laves, og dobbelt så mange man allerede havde opgivet. Den frihed kan jeg godt se fordelen i – men med vores uddannelser er den ikke givet på forhånd. Og lur mig om ikke vi ville finde andet, som fx en nyopstartet Blog, hvis der viste sig at være lidt tid til overs 😉

Jeg priser mig lykkelig for, at vores børn er større til den tid. Jeg tænker det tit som en gave, at vi er studerende og kan “flexe” vores hverdag som vi vil. Vi har ofte tidligt fri og vi kan blive hjemme så snart Benedikte har brug for os, også selvom det ikke er sygdom, der gør, at hun har brug for os. Nogle dage er børn sårbare, følsomme og skrøbelige – og så har de brug for omsorg, kærlighed og tryghed. Derudover er der alle ferierne, helligdage og eksamensperioder. Selvom der er pres på, så åbner det op for en masse tid sammen som familie. Men det kræver at man er villig til, at prioritere ét fra den ene dag og andet til den anden dag. 

morogmor blog - tiden

Vi er ikke de bedste

En god veninde (der er øvrigt blev mor til to mens hun studerede og nu har store børn og en uddannelse) huskede mig en dag på at, “uddannelsen skulle jeg nok få mig, men mine børns barndom kommer aldrig tilbage”.

De ord tænker jeg tit på. Især fordi hun har ret! Sara og jeg er begge to begavede mennesker med ben i næsen og derfor skal vi nok ende med at få vores uddannelser. Det kan godt være, at det er hårdt. At vi har brug for lektiehjælp, ekstra eksamens-forsøg og gode med-studerende, der vil sende noter engang imellem. Men det er med garanti, at vi ender ud med en uddannelse hver.

Vi er ikke de bedste, men vi føler selv, at vi får det bedste fra begge verdener. Vi elsker begge to vores familie og livet som familie. Vi nyder livet som studerende og at opsamle viden, stille spørgsmål og blive klogere.

Er det det hele værd?

Så, er det det hele værd? Jeg synes det er det hele værd. En uddannelse er en god investering. Sara, der i forvejen har en uddannelse, kæmper lidt mere med at føle at det er det hele værd. Men jeg tror også hun synes det er en værdigfuld investering i livet.

At få børn er bestemt en god investering i livet. Jeg kan finde mange fordele ved, at få børn som studerende. Studielivets “flex tid” er nærmest uundværlig. At være ung mens man får børn = mere energi til en presset hverdag. At have børn allerede når man skal ud på arbejdsmarkedet kan være attraktivt. Jeg tror ikke på, at der findes et godt tidspunkt til at få børn, men jeg tror på, at man skal tænke sig rigtig godt om <3

Mest af alt, så er vi bare virkelig glade for vores lille familie. Vi nyder at have skabt et fælles ‘vores’, et ‘vores’ som vi skal have resten af livet.

morogmor blog - tiden

 

 

Posted in Dagligdage, Livet

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.