Menu Luk

[ Heteronormativitet ] en svær størrelse at danse med

Morogmor blog - Marie på barsel

I LGBT’s ordbog finder man nogle gode ordforklaringer. Disse ord og ordforklaringer er altså en god måde at få vendt en masse gode emner om seksualitet, kønsidentitet, seksuel orientering kønsudtryk osv.

LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.
En interesseorganisation med fokus på områderne kønsidentitet og seksuel orientering.

‘ Heteronormativitet ‘

Heteronormativitet: Den ofte ubevidste antagelse om, at det eneste rigtige og normale er at tænde på, forelske sig i og leve med en person af det andet køn. At man bør rette sig efter nogle sociale regler for, hvad der er kvindeligt og mandligt, og at alt andet ses som unormalt. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, om end noget, man ikke har taget aktivt stilling til, eller er sig bevidst. 

Jeg har tænkt over en hel masse ting. Det gør man jo gerne når man sådan er på barsel og har en masse timer med sig selv og en Lille. Jeg har blandt andet tænkt meget over det, at være en kvinde hjemmegående på barsel. Livet lige nu handler meget om madkasser, babypleje, madplaner, oprydning, (lidt)rengøring med mere og jeg synes egentlig, at hverdagen hænger godt sammen. Jeg fungere fint med at tage mig af min lille familie og vores lille ny – det spiller sgu meget godt det her barselsliv.

Men jeg føler mig også udfordret idet jeg, personligt, ikke udelukkende identificerer mig med normen om den hjemmegående husmor. Jeg føler en (relativ) konstant lyst til, at udfordre den stereotyp jeg lige nu er. Gir’ det mening? Jeg føler mig ikke som den hjemmegående type og jeg har på sigt ikke nok i, at varetage disse opgaver. For mig er dette ikke hele lykken. Jeg trænger til udfordring og ansvar, til at lære og til, at blive skubbet lidt.

Morogmor blog - Marie på barsel

Maskulin og praktisk

Det er ikke fordi, at jeg tænker, at jeg er særlig anderledes idet, at jeg gerne vil andet end, at gå på barsel. Jeg tror der er mange barslende, som gerne vil ud og igang, ikk? Det er altså nærmere fordi, at det tit er mig, der bliver fremhævet som damen. Når man siger det, så siger man samtidig, at det er Sara som er manden. Pludselig går jeg fra at være en del af et forhold til, at være damen i et forhold. Og Gud hvor det irriterer mig?!

Rollerne, hos Sara og jeg, er pludselig meget tydligere nu og vi passer endelig bedre ind i det heteronormative. Jeg, den opfattede femme og sara den opfattede butch i forholdet. Mig på barsel. Sara elektriker og ingeniør studerende. Så sker det nemlig, at Sara ikke kan være handy uden samtidig, at være maskulin. Opfattelsen af hvem, der er manden og hvem der er damen er præget af kedelige stereotyper og fordomme. Jeg mener dog, at man må huske på at mennesker som udgangspunkt er individer og at køn kommer som nummer to. Jeg har mennesker omkring mig, der måber skrækslagent over drenge med langt hår eller piger i arbejds bukser. Lige præcis dét er ret så Heteronormativt. Og i længden er det lidt udmattende, at skulle høre på. Men jeg forstår godt trangen til, at pege det noget der er anderledes. Jeg gør det selv på oplevelser der er fremmede for mig. Lidt som i Pocahontas på mange måder.

Hvornår kommer vi over den forældede opfattelse af mennesker? Hvornår bliver der plads til, at vi kan være mennesker i stedet for et køn? Så kunne jeg være et menneske, der elskede at gå i nederdel og makeup og Sara kunne være et menneske, der elskede chinos og værktøj. Og så kunne vi på den måde få lov, at definere os selv uden at man var  ‘mere eller mindre kvinde’. Få lov til, at være lige den vi selv føler, at vi er. Og få lov til ikke, at fejle i andres øjne.

Læs mere om dynamikken hos Sara og jeg i indlægget Hvem er manden i forholdet’.

Rigtige kvinder

Man tror det måske ikke, men det gør faktisk lidt ondt når andre mennesker gerne vil definere mig eller mit forhold. Derudover er jeg sgu nok lidt sart, så det gør også ondt hvis jeg høre nogle forsøge, at definere andre. Forleden fortalte én mig, at rigtige kvinder går med smykker og kjoler. Det gjorde mig ked af det. Ked af det fordi, at der så var mange, som ikke ville kunne leve op til forventningerne og så samtidigt sagt jo altså har fejlet. Det gør altså lidt ondt og jeg er ikke særlig god til at håndtere den slags udtalelser. Jeg forsøger at udfordrer disse holdninger når jeg møder dem – men jeg er ikke altid særlig velformuleret på dette område. Jeg ved bare at det overskrider mine grænser.

Michael Nebeling Petersen sagde:

Det kan ikke være den ikke-normatives ansvar at være normnedbrydende. Det må være normen, man kritiserer, og ikke den, der prøver at komme ind i den.

 

Tak fordi du spreder mit ord. Jeg er ikke den mest informerede på området og jeg har ikke svaret på alt. Men lidt har også ret i kampen for en verden med plads til mangfoldighed og jeg starter med mig selv. Se flere billeder og følg med i Mor og mors liv på Instagram <3

Morogmor blog - Marie og benedikteMorogmor blog - Sara og benedikte legerMorogmor blog - Marie og vilfred

 

Posted in Livet, Queer, Tabuer og tubaer

1 Comment

  1. Pingback:Derfor vedrører min seksualitet også dig - mor + mor

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.