Menu Luk

Hvorfor har jeg egentlig to mødre , mor?

morogmor blog - to mødre

Hvorfor har jeg egentlig to mødre , mor? Nogle af de helt store spørgsmål fra omverdenen til os handler om det her med den ‘mangel’ på far, eller mangel på mand i børnenes liv. Hvem skal være det mandlige forbillede? Hvad svarer i, når børnene begynder at spørge indtil det? Er i mon bange for, at de vil blive tynget af mangel på viden? Hvad gør i, hvis børnene vil kende deres ophav? osv..

Og det er da virkelig også vigtigt, at være forberedt på, at disse følelsesmæssige dilemmaer kan opstå i fremtiden. Ja eller i hvert fald skal vi være så forberedte som det nu er muligt. For vi ved jo ikke præcist hvad det er der kommer til at fylde. Er det mangel på svar? Er det mangel på maskulint samvær? eller noget helt tredje?

Sara og jeg snakker ind imellem om det og jeg har forsøgt, at skrive lidt af de tanker vi gør os ned.

morogmor blog - ved stranden

Hvorfor har jeg to mødre , mor?

Benedikte blev 3 år i april og er jo altså derfor ved, at have rimeligt godt styr på normerne osv. Det betyder jo, at hun derfor også godt ved, at vi er en lidt anderledes familie end så mange andre. Hun har haft flere øjeblikke hvor hun pludselig lige ville snakke om det… og så tager vi den lige der, hvor vi er!

Mest handler hendes tanker om, at hun synes, at det er lidt skørt, at vi elsker hinanden. Hun vil gerne vide hvorfor? Nogle gange har jeg spurgt forsigtigt indtil om det er mærkeligt fordi vi er to kvinder og det siger hun ja til. Jeg synes det er okay, at hun synes det er mærkeligt – for hun kommer trods alt til at vokse op med, at de fleste andre synes det. Jeg ønsker bare for hende, at hun kan hvile i det faktum, at det er mærkeligt eller anderledes.

Men måske det ikke direkte handler om det faktum, at vi er to kvinder. Endnu. Mere, at det er spændende at snakke om kærlighed. Kærlighed er jo følelser, som hun også arbejder mere og mere i. Hun vil fx også gerne vide hvorfor vi elsker hende 🙂 og så snakker vi lidt om det også.

Andre gange har hun spurgt ‘hvorfor har jeg har to mødre?’ Sætningen ‘du har to mødre’, har de også brugt i vuggestuen og børnehaven når de sammen har snakket om familier. Vi har tit hørt hende gå rundt og synge eller snakke med sig selv, hvor sætningen ‘Jeg har to mødre’, bliver sagt gentagende gange. Ret sødt egentlig.

Men at svare hende er jo endnu relativt nemt. Vi snakker om, at mor-Marie og mamma-Sara så frygtelig gerne ville have en familie. En familie hvor Marie var moaren, hvor Sara var Mammaen og hvor vi fik en babypige vi kunne kalde Benedikte. Hvis der er noget Benedikte kan lide at snakke om, så er det hende selv som baby. – og hun har i øvrigt totalt styr på hele historien. Historien om baby i maven, at vi var trætte fordi hun græd og at hun sagde gugugaga og også var nuttet.. (basics right?)

Læs også indlægget ‘Vores valg af donor’ . Her kan du læse mere om hvordan vi forholder os til donorbørn.

 

morogmor blog - ved stranden

Hvem er min far, mor?

Hun har også spurgt indtil hendes far. Hvem er min far? Hvor bor min far? og andre dage har hun haft lange snakke om, at “min far henter mig i dag og han henter min madpakke i køleskabet.” Så snakker hun om, at hendes far er en mand og, at han har store sko på eller sådan nogle ting. Vi snakker gerne med i de her snakke, da det i hendes alder ligeså meget handler om, at hun hører de andre børn snakke om deres mødre og fædre. Der var lige en 5-10 gange, hvor hun spurgte hvem af os der var faren. OG så skiftedes vi til at blive kaldt far. Som en slags leg, du ved. Og det så ud til, at hun godt kunne lide at have ordet i sin mund. Det har ikke varet mere en 15 minutter og så var hun færdig med det. Så det har været vores forsøg på, at møde hende i de tanker hun har haft.

Spørger hun mere direkte, så svarer jeg hende så ærligt jeg kan, at Benedikte faktisk ikke har nogen far, men at hun til gengæld har to mødre. Ja faktisk har hun en Mor og en Mamma. Hvis hun stadig er opmærksom og interesseret i at snakke om det, så fortæller vi hende gerne, at dengang Sara skulle være gravid, fik vi hjælp af en læge. Vi fortæller hende af når man er to kvinder, så skal man lige hjælpes lidt på vej, men at snart var der en lille bitte baby inde i maven, der kunne vokse sig stor og klar til, at komme ud. (og så er samtalen på hende som baby igen 😉 )

Godt nok for nu

Vi føler, at Benedikte forstår hvad vi snakker om. Hun forstår i hvert fald, at vi er opmærksomme på hendes spørgsmål og at vi er nærværende når hun gerne vil snakke. Den opmærksomhed og det nærvær oplever vi, som værende godt nok for nu. Hun er tilfreds og tilpas. Hun forstår hvad hun har og hvad hun ikke har.. og hun er helt okay med det. Så bliver det spændende hvad fremtiden bringer af følelser

Jeg er allerede igang med, at skrive flere tanker ned om emnet. Jeg ved, at det er et emne, som fylder meget for mange. Både andre par i samme situation, solomødre og generelt bare mennesker, der tænker over den slags. Så altså, der er flere tanker på vej mod jer <3

morogmor blog - to mødre

Posted in Livet, Queer, Tabuer og tubaer

4 Comments

 1. Siri

  Hvor er du/i skønne!
  Herhjemme har mor og mor endelig fået lille Bastian på nu 5 mdr. Jeg er spændt på hvordan det bliver når de spørgsmål kommer, men også tryg, da vi har snakket meget om det herhjemme og med familien. Tusinde tak for gode input og generelt den super skønne blog! I gør det nemt at følge et så flot eksempel som jeres ❤️

  • Marie - Morogmor.dk

   Hej Siri
   Tusinde tak for dine søde ord. Det varmer mere end du tror <3. Jeg er sikker på, at i er godt rustet til, at tage den snak og de udfordringer, der må opstå når i allerede har haft det oppe og vende nu. Al held og lykke til dig og familien og så glæder jeg mig til at høre mere fra dig herinde på bloggen :D! // Marie, Morogmor

 2. Mette

  Endnu et enormt godt indlæg fra din side, kære Marie! Benedikte og Vilfred er så heldige med jer som forældre 🙂

  Knus fra mig

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: