Menu Luk

Jeg er panseksuel + 8 ting du skal vide om panseksualitet

Morogmor Panseksuel blogger om seksualiteter Markberg taskestrop

Panseksuel siger du? Ja, det siger jeg faktisk. En dag i 2016 ville jeg lave noget research til et eller andet indlæg på bloggen. Da jeg så sad og skulle have styr på nogle termer (fordi så indviklet er det for selv en der er en del af klubben) endte jeg i LGBTs ordbog. Jeg husker tydeligt at en helt ny verden åbnede sig for mig. Det er helt utroligt hvad man kan finde i den. Nysgerrig, så find den her.

Ordbogen er på indeholder en alfabetisk begrebsoversigt. Kønsidentiteter og kønsforståelser. Romantisk orientering. Seksuel orientering. Tiltrækningsformer. Ord som Cis og Genderqueer og interkøn og andre ord jeg ærlig talt kun havde hørt – men aldrig forstået. Og bedst af alt fandt jeg noget jeg kunne identificere mig selv med. Noget, der gav en dejlig genklang i min mave og fik mig til at føle mig hel. Fik mig til at føle mig set, anerkendt og.. normal? Det fik mig til at føle, at jeg havde fundet min rigtige hylde. Problemet er så bare, at det simpelthen er de færreste, som kender til min nye yndlingshylde. Fair nok, jeg kendte den jo heller ikke.

Lad mig først lige understrege – en seksualitet referer til personens seksuelle orientering. Køns identifikation, der handler om hvilket køn man føler sig, er en kategori for sig selv.

Jeg har på mange måder aldrig følt at ordet lesbisk passede på mig. Det passer på Sara og flere af mine venner. Jeg synes det lyder sexet på dem men forkert på mig. Jeg har kørt flere år på biseksuel, men ærlig talt været i tvivl om det var rigtig. Jeg må komme ind på biseksualitet (mm) i et andet indlæg. For jeg er nemlig panseksuel og her er 8 ting du skal vide om Pan seksuelle.

Morogmor blog om seksualitet
Følg linket her og læs hvad en regnbuefamilie er for noget

8 ting du skal vide om panseksuelle

1 ordet panseksuel stammer fra Grækenland

‘Pan’ betyder alle på græsk og relatere til ord som Panorama. Det er et åbent ord der inkluderer alle. Panseksuel er på mange måder ligedan.

2 panseksuelle er tiltrukket af mennesket og ikke kønnet

Når jeg skriver ‘kønnet’ mener jeg mand, kvinde, alt derimellem og alt derudover. Jeg kan ikke forklare det tydeligere end at jeg ville have forelsket mig i Sara uanset hendes køn. Jeg kan ikke forestille mig noget, der betyder mindre, for mig end andres køn. Jeg går mere op i, hvad det betyder for dig.

3 panseksualitet handler ikke bare om sex

Den panseksuelle skaber en romantisk forbindelse, som handler meget mere om selve kontakten til mennesket og ikke kønnet. Det handler om at udvikle meningsfulde relationer. Jeg har virkelig haft svært ved, at blive forelsket i mine yngre dage – det har nok ikke været meningsfyldt nok. He he?

Morogmor blogger om seksualitet og orientering.

4 der er flere kendisser, der har erklæret sig panseksuelle

Janelle Monáe, Miley Cyrus, Angel Haze, Laci Green og Deadpool. Google det!

5 panseksuel betyder ikke, at jeg er tiltrukket til alt og alle hele tiden

Nærmest altid, når jeg vender mig på gaden og kigger efter en smuk mand eller kvinde, er det fordi jeg liiige skal tjekke noget. Hvor høj var hælen på skoene eller var det mon ægte læder mit øje skuede? Naii se, noget der er lilla. DET ER JO EN STINE GOYA KJOLE. DEN HAR JEG ØNSKET MIG I 100 ÅR.

6 panseksuelle er ofte åbne og fordomsfri overfor andres køn og seksuelle orientering

På mange måder handler hele det her panseksualitet rigtig meget om kontakten mellem mennesker. Mennesker af alle køn. Kønnet er ikke en betingelse for, hvordan kontakten kan udvikle sig. Det er kun niveauet af kontakten mellem de to, som er den afgørende betingelse for, om den panseksuelle bliver tiltrukket. 

7 panseksuel er ikke det samme som biseksuel

Biseksuelle, hvor ‘bi’ betyder to adskiller sig fra panseksuel hvor ‘pan’ betyder alle. Biseksuelle er nok mest kendt for at være til mænd og kvinder. Seksualiteten ligger dog op til, at den biseksuelle er til to hvilkesomhelst køn. Måske man kun er til kvinder og transkønnede?

8 at være panseksuel er bare en lille del af hvem jeg er

Personligt vil jeg gerne bare sige, at jeg er så meget andet også. Det mest korrekte er at sige at jeg ikke er noget i kraft af andre mennesker, i kraft af præstationer eller succeser. Jeg er noget i kraft af bare mig. Jeg er mor, hustru, kreativ, sjov (røv sjov) pæn, sød, klog, farverig, eksryger, kaffedrikker, temperamentsfuld eller retfærdighedssøgende, flirtende, tålmodig, en god veninde, smuk, sej, modig, sjov, stædig og meget mere. Så det.

Morogmor panseksuel 8 ting du skal vide

Alle billeder er taget af Karoline, Aaby Foto

Posted in Nummererede, Om, Queer, Tabuer og tubaer

4 Comments

 1. Tobiasson

  Man ligger ikke en kommentar

  Man ligger i sengen, men lægger noget på bordet
  Man sidder i stolen, men sætter et billede op på væggen

 2. Monika Tess Pedersen

  Jeg er også panseksuel og panromantisk, men der er nogle af de ting du skriver som jeg slet ikke er enig i og egentlig lægger sig tættere op ad demiseksuel og eller romantisk.
  Først tænker jeg at alle mennesker er forskellige og dermed også ens oplevelse af ens egen seksualitet.
  Dit punkt nr. 3 synes jeg derfor er meget misvisende. Det er måske helt rigtigt for dig at være nødt til at skabe en mere romantisk forbindelse, men det bliver sat op som værende en generel ting for panseksuelle og det gør det forkert, selv hvis det ikke er hensigten. Det er lægger mere op til demiseksualitet at der er nødt til at være en følelsesmæssig forbindelse for at der kan være en seksuel tiltrækning.
  Jeg tiltrækkes beyond gender. Et menneskes køn er irrelevant for mig, da det er personligheden der tiltrækker mig, selvom jeg også kan finde en krop flot og den slags. Jeg behøver ikke en relationsopbygning for at blive seksuelt tiltrukket. Jeg kan også sagtens have onenight stands, hvilket for mig intet har med min romantiske tiltrækning at gøre, men er min seksuelle tiltrækning af personlighed.
  I samme punkt blander du nemlig også romantisk og seksuel tiltrækning sammen, men det er bare ikke det samme. Måske er du Demiromantisk panseksuel eller havde bare ikke mødt et menneske du følte dig romantisk tiltrukket af som ung.
  I punkt nummer 6 skriver du igen om at det så afhænger af niveauet af kontakten og det synes jeg stadig er misvisende. Det er nemlig en mere personlig grænse der er forskellig fra menneske til menneske. Man kan godt føle sig seksuelt tiltrukket af et andet menneske ud fra kun at have mødt dem og kendt dem i en halv time. Det kommer jo præcis an på mennesket man møder og mennesket som er panseksuel. Personligt kan jeg nemlig godt hurtigt blive tiltrukket af et andet menneske, beyond gender og des lige, på ganske kort tid for det kræver jo blot at deres personlighed appellerer til mig. Samtidig kan der også gå længere tid, hvor der er mere behov for at lære mennesket bedre at kende. Det er varierende og derfor synes jeg ikke det kan sættes op på den måde som du har gjort.
  Det er super fedt at du har lavet et oplæg med fokus på netop panseksualitet, men du bør fremadrettet tænke over om du skærer alle over én kam eller tager udgangspunkt i dig selv. Husk at ingen er ens uanset seksualitet eller køn og det derfor kan være en fordel at lade nogle ting være mere uspecifikke. Der er ingen tvivl om at panseksualitet betyder at man er tiltrukket af mennesker og deres personlighed, beyond gender. Det bryder med den cisheteronormative kønsforståelse og kan derfor for nogle godt sættes i samme bås som biseksualitet, men det er virkelig ikke det samme.
  Men resten er uhyre individuelt, selv hvordan man betegner sin egen panseksualitet.

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: