Menu Luk

Livet som forældre under uddannelse # ØKONOMIEN

morogmor blog - løkonomien

En sød læser skrev og spurgte om ikke jeg kunne have lyst til, at skrive et indlæg om livet som forældre under uddannelse. Hun spørger ind til det af flere årsager; hvordan bliver man udfordret på tiden, er der overhovedet tid til lektier? Er der overhovedet penge nok til forsvarligt at kunne få børn? – og hvad gør eller ikke gør det ved parforholdet? Sara og jeg er jo begge to studerende, så derfor er det faktisk et emne vi selv tit har oppe herhjemme.
Jeg deler mine tanker op i tre; Tid, Parforhold og Økonomi. Sidste indlæg handlede om ‘TIDEN’. Dette indlæg handler om ‘ØKONOMIEN’.

Hvor mange penge har vi?

Jeg er faktisk blevet spurgt mange gange. Nogle spørger fordi de tror at forældre på SU får mere end det dobbelte, andre fordi de overvejer selv at få børn. Læseren, som skrev og spurgte om indlæggene her er selv bekymret for økonomien og finder det enormt svært at få et klart svar og overblik på nettet. Så nu får I de rå tal:

Marie før skat

6015,- SU
2403,- SU tillæg (kan kun fås hvis man er studerende og bor sammen med en studerende)

Som den fødende får jeg 12 ekstra SU klip af præcis samme værdi som alm SU, altså 6015,-. Disse kan jeg vælge at bruge på forskellige måder. Jeg regner med, at tage 1 års barsel og dermed vil mine indtægter ikke ændres fra ovenstående.

Sara før skat

6015,- SU
2403,- SU tillæg (kan kun fås hvis man er studerende og bor sammen med en studerende)

Som den anden forælder får Sara 6 ekstra SU klip, også af præcis samme værdi som alm SU, altså 5941,-. Vi regner med, at Sara ikke skal holde barsel og derfor har vi valgt løsningen MIKSKLIP. Det betyder at hun i 6 måneder får dobbelt SU, altså 2 * 6015 kr. Det er selvfølgelig dejligt, at hun får flere penge de 6 måneder, men vi skal være opmærksomme da boligsikringsudbetalingen falder og vuggestuepladsen bliver dyre.

SU Lån (husk de skal betales tilbage 😉 )

3078,- SU Lån
1540,- forhøjet SU Lån til forældre

Tilskud per kvartal

4491,- Børnepenge 0-3 år, pr barn
1783,- Børnetilskud (søges ved det offentlige men er meget svært at få)

Støtte til udgifter

– Mulighed for mere i boligsikring.
– Institutionspladsen bliver billigere jo alt afhængig af årlig indtægt.
– Fagforening og A-kasse bliver gratis under uddannelse – hvis du er under 30 år.

Hvor mange penge skal vi bruge?

Vi har en lav husleje her hvor vi bor, men til gengæld har vi en bil. Bilen har vi flere gange overvejet at sælge, men det kan på en måde ikke betale sig da bilen ikke er betalt af. Det betyder at salget alligevel ikke ville gavne de første par år og derfor ville være totalt unødvendigt. Ja og så er det bare en Fiat Panda, så den er ikke så dyr i drift og vi ville ikke få en skid for den 😉

Lommepenge Det vil sige, at vi hver tager 1000 kr i SU Lån hver måned. De 1000 kr ser vi som værende vores lommepenge og dem må vi hver især bruge som vi vil. Jeg har fx købt en cykel på afbetaling og afbetalingen bliver betalt af mine lommepenge. Så i stedet for 1000 kr har jeg 760kr. De 760 kr er til tøj, sko, makeup, Caféture, biografture og hvad end vi kan finde på af sjov og ballade.

Vi sørger for, at der står ekstra penge på de forskellige konti. Hvis bilkontoen gik i nul hver måned ville der ikke være penge til det uforudsete. Hvis der skete en ulykke, hvis Pavaen skal fornys eller hvis dækket punkterer så skal der være penge på bil-kontoen, for de er ikke andre steder.

Det samme gælder de andre konti. Man ved aldrig om Boligsikringsudbetalingen er korrekt beregnet, faktisk har vi flere gange skulle betale penge tilbage fordi de fejler. Det samme gælder vuggestuepladsen og alle mulige andre der hele tiden vil have penge. En pludseligt højere elregning, varmeregning eller lignende ville alt for nemt kunne vælte vores SU økonomi hvis ikke vi forsøgte at være parate.

Hvad koster vores børn?

Tøj På vores husholdningskonto er der beregnet 400kr til Benedikte hver måned. De 400 kr skal gerne dække sko, overtøj og tøj generelt. Det er et svært budget at holde hvis du spørger mig. I børneverdenen er det ligesom om der starter en ny årstid hver måned. Et nyt behov opstår hver gang vejret skifter og temperaturen ændres og har man ikke det hele så føles det sgu ikke som om der er noget der fungerer. Skal det være flyverdragt, termotøj, regntøj eller en kombination? Puha 😉

Bleer Vi bruger de (alt for) dyre Up and Go bleer men køber kun når de er på bud. Vi har gjort det op på den måde, at vi synes de dyre bleer holder hende langt bedre tør end de billige. Så hvis vi købte de billige ville vi skifte hende meget oftere – og så er prisen jo den samme. Det er en vurderings sag.

Mad Alt kan lykkes hvis planlægningen er god. Jeg skrev i sidste indlæg om tiden som studerende og her nærmest praler jeg om vores planlægning. Men det er altså ikke helt løgn. Hver gang planlægningen fejler og vi skal lave ‘nu og her’ løsninger, så koster det pludselig det dobbelte. Hurtig og nem aftensmad er dobbelt så dyrt og skal vi handle mere end 1 gang i ugen bruger vi det dobbelte og unødige ting ryger i kurven.

Vi bruger maks 800 kr på al mad i ugen. Det inkluderer morgenmad, madpakker til os alle tre, frugt, snacks og aftensmad. Vi spiser mange grøntsager og frugt – og det koster penge hvis man ikke når at få det brugt. Mad i skraldespanden er det værste jeg ved og for at undgå det – skal der planlægges.

Ting der holder budgettet nede er havregrød til morgenmad, en ugentlig rugbrødsdag (med fx fiskedeller eller laks), en grøddag og en besøg-familien-dag. Alle fire er med i vores ugentlige madplan 😉

Det fattige SU liv

Hold kæft hvor jeg nogle gange bare gerne vil købe ting og skide på det hele. Jeg er pissehamrende træt af at skulle tælle på mine fingre hvad jeg kan købe og hvad jeg ikke kan. Nogle gange er der bare ting jeg bare gerne vil gøre uden at tænke så skide meget over det hele. Så får jeg et overtræk og så skal mine lommepenge dække overtrækket næste måned. Hold kæft hvor er det irriterende.

Jeg ved ikke om jeg er mere materialistisk anlagt end så mange andre?! Jeg vil bare gerne have velfungerende løsninger. Velfungerende løsninger er mange ting. Jeg vil have Tupperware i køleskabet så min mad holder dobbelt så lang tid. Jeg vil have gode lamper med det rigtige lys, så jeg kan slappe af når jeg endelig har tiden til det. Jeg vil have ordentlige sko jeg kan bruge mere end to sæsoner. Jeg vil have god kaffe herhjemme, så jeg ikke behøver at købe de dyre på Emmerys hele tiden. For et luksus menneske som jeg, kan det være hårdt at være på SU.

Jeg vil dog sige, at efter jeg har mødt Sara køber jeg ikke længere tingene to gange. Før i tiden købte jeg altid først den billige version af hvad end jeg ville have, for så at blive pisse træt af det og købe det jeg reelt havde ønsket mig. Se dét er dårlig økonomistyring. Sara har lært mig, at det er bedre at købe det rigtig første gang. Så må man bare vente til man har de penge det kræves.

Er det det hele værd?

En uddannelse er en god investering i fremtiden. At få børn er den bedste investering til livet. Så for os er det det hele værd.

En anden side af historien er, at vi som forbrugere (jeg formoder at der er flere af os derude) aldrig vil få nok. Mere vil have mere. Jeg tror alle,  børn som voksne, har rigtig godt af, at sidde rigtig stramt i det engang i mellem. Jeg tror på, at vi har brug for, at blive holdt lidt nede nogle gange og genskabe respekten for penge og forbrug. Huske os selv på at der er noget, der hedder økonomisk ansvarlighed. Ja, og at vores børn skal dannes til at blive økonomisk ansvarlige. Men også at der er noget om snakken når det kommer til at være en ansvarlig forbruger. vi er fælles om, at holde planeten i live. <3


Vil du gerne se mere? Morogmor er på Instagram hvor jeg dagligt poster billeder fra vores hverdag og vores hjem. Find og følg os her <3


morogmor blog - løkonomien

 

Posted in Dagligdage, Livet

2 Comments

  1. Molly

    Hej Marie!
    Jeg tænkte på, om det ikke kunne være en ide at lave nogle indlæg med eksempler på en typisk madplan hjemme hos jer? Jeg kunne rigtig godt bruge den, da jeg nok selv skal være forælder på SU snart.

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: