Menu Luk

Piktogrammer giver struktur og skaber ro til ‘alt det andet’

mor og mor piktogrammer

Annonce – Piktogrammer er modtaget af Ciha.dk

Benedikte på snart 6 år har en tendens til at være sådan lidt; “hvad skal vi overhovedet i morgen?” “Hvad skal vi i den her uge?” “Skal vi aldrig noget sjovt?” “Hvorfor laver vi aldrig noget sjovt?” “Hvorfor skal vi altid de kedelige ting?” “Hvornår er det min fødselsdag?” “Skal vi i svømmehallen i dag?” “I morgen?”

Om det er et levn fra årene inden briller, hvor hun ikke kunne se mere end 40-50%. Eller et behov for struktur som så mange andre børn? – Det skal jeg ikke kunne svare på. Men Benedikte har et behov for at vide hvad der skal ske. Så slapper hun bedre af.

Den usikkerhed kommer ud som en irritation og utilfredshed. En skeptiskhed eller vrede. Vi har alle en go-to følelse når vi bliver usikre. Jeg bliver springer gerne direkte i vrede hvis noget ikke spiller. Så vifter jeg med armene, stamper i gulvet, bevæger mig i hastige ryk, bliver superkontrollerende og optimerende eller råber højt. – kender du typen? Sara bliver ked af det og græder sin følelse af afmagt ud og skal helst trøstes og have kærlighed.

Men Benediktes spørgsmål er altså ikke mindsket særlig meget af vores støtte, inkluderende en hjemmelavet kalender hun har krydset dage af på. Hun er stadig sur på forhånd (any forhånd), hun keder sig og hun tror aldrig at vi skal noget sjovt. Men så prøvede vi piktogrammer…

Piktogrammer fra Ciha koster 299 og findes lige her

mor og mor blog ciha piktogrammer til struktur i hverdagen
mor og mor blog regnbuefamilie og hverdage ciha piktogrammer

At finde det rette system til din familie

På en relativt stor træplade har jeg skrevet alle ugedagene og ud fra hver ugedag er der plads til 4 piktogrammer. Det er nok for os til at skabe et overblik over ugen. Sara havde tilfældigvis en rest risras (velcro) liggende som vi kunne bruge. Jeg har derudover selv tegnet to hjerter, der illustrerer hvornår det er weekend. I weekenden laver vi så sammen den kommende uges skema. Eller det har vi i hvert fald gjort, so far.

Det tog liiiige lidt tid før jeg kunne beslutte mig for hvilket system vi havde brug for. Der er et vis spænd i alderen og børnene har derfor brug for forskellig ‘støtte’ i hverdagen. Der er en god guide med i kassen. Vi begyndte med piktogram-ugekalenderen her og børnene har reageret chokerende positivt!

Børn er SÅ logisk indrettet at jeg slet ikke forstår deres tankegange. Piktogrammerne på tavlen, er lov! De betyder langt mere end de ord jeg kan sige om præcis samme plan. De har virkelig taget piktogrammerne til sig på meget kort tid.

Derudover har jeg bestilt noget elefant snot hjem fra nettet (i stedet for at handle irl i disse Corona tider). Det har jeg, da jeg gerne vil lave en piktogramrække på badeværelset. Denne, mere detaljerede, brug af piktogrammerne er mest til Vilfred. Han har ikke samme rutine med at tisse, vaske hænder, ansigt, tænder osv.

morogmorblog kalender med billeder til børn ciha piktogrammer
Piktogrammer til børn fra ciha lærende legetøj

Usikkerheder vs ro og dejlige dialoger

Benedikte, 6 år har lagt mange af sin usikkerheder i skemaet og kigger gerne på det flere gange om dagen for at genkalde sig hvad resten af ugen byder på. I stedet for at snakke om ‘hvornår vi skal noget sjovt’ snakker vi nu om mere konkrete emner. Hvilken legeplads skal vi besøge og hvorfor. Piktogrammerne har generelt blevet skabt mere ro til at være i nuet sammen med hende.

For Vilfred, 3 år har vi fået opstartet en dejlig dialog om dage, fælles aktiviteter og forventninger. Det er så spændende for ham, at han kan begynde at tage ‘i morgen’ til sig. Vi kan snakke om at vi glæder os til at moster kommer på besøg. Det er mere.. ehm.. ‘tyngde’ i samtalen med ham nu. Jeg forstår lidt, at han ikke har været så inkluderet i hverdagen. Det er muligvis sådan en 2. barns typisk-ting. Det føles virkelig godt at være i øjenhøjde med ham.

morogmor piktogrammer til alle aldre ciha
mor og mor blog piktogrammer fra ciha til alle børn
Posted in Alting pænt, Dagligdage, Livet

2 Comments

 1. Nikoline Marie

  Hvor er det bare en god idé! Det er perfekt til de her dage, hvor begge mine drenge er hjemme fra institution det næste stykke tid. Det tror jeg, at jeg vil klikke hjem med det samme 🙂 tak for inspirationen!

  • Marie - Morogmor.dk

   Hej Nikoline,
   Det er nemlig slet ikke nogen d[rlig ide til coronastrukturering 😀 rigtig god fornøjelse med det <3

   Hilsen Marie // morogmor

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: