Menu Luk

Strå i kartotek – om at vælge en donor

mor og mor Om at vælge en donor

Hvilken slags donor vælger man(d), når man i et lesbisk parforhold vælger at lave et barn? Mulighederne for valg af doner er mange og ligeså er holdningerne til, hvad der er det bedste. Jeg giver lige en lille introduktion til de muligheder der er, når man vælger strå (hvilket nedfrossen sæd i portioner kaldes).

Anonym

Her får man informationer omkring højde, øjenfarve, hårfarve, hudfarve og vægt. Informationer er 100% anonyme både for donoren omkring modtager og for modtager omkring donor, fra starten og i fremtiden.

Anonym med udvidet profil

Her gælder samme anonymitet som ved anonym donor, men profilen omkring donor er betydeligt udvidet. Informationer som fritidsinteresser, drømme, uddannelse, optagelse af interview fra donoren så man kan høre stemmen og en billede af donor som barn.

Åben

Ved åben donor får man den samme udvidet profil, som ved anonym donor med udvidet profil. Forskellen ligger i, at det barn der fødes, kan kontakte donor når det bliver myndigt(18 år). Dog kan donor ikke få oplysninger om køber og eventuelle børn.

Kendt

Vælger man en kendt donor så kender både donor og modtager (kvinden/parret) hinanden. Det vil sige at det er op til både donor og modtager at aftale hvor megen information og kendskab, det kommende barn må få omkring donor. En kendt donor er ikke nødvendigvis juridisk forpligtet til barnet. Det kommer an på, hvilken aftale der bliver lavet.

Følg linket her og læs om Saras og mit valg af donor

De mange meninger

For nogle par er genetikken, og dermed donor, så uvigtigt, at de har valgt forskellige tilfældige donorer til børnene. Andre par har valgt samme løsning med forskellige donorer, men her mere som en principsag om, at børnene skal lære, at man er en familie sammensat af kærlighed.

Nogle par leder efter en doner, der ligner den modsatte forælder, sådan at de på den måde får børn, der ligner begge mødre. Altså: kone A vælger en donor, der ligner kone B og kone B vælger en donor der ligner kone A.

Nogle vælger en kendt donor, så barnet kan vokse op med en mandlig rollemodel. Andre vælger en kendt donor fordi det føles som en mere naturlig vej til en undfangelse. Nogle par vælger åben doner i håbet om at barnet aldrig vil bruge det til noget. Andre af praktiske årsager hvis de en dag skal bruge donors sygehistorie. Hertil kan man tilføje mange  flere grunde til at vi vælger forskelligt, det vil jeg komme mere mere ind på.

Hvad valgte vi?

For os er det vigtigt at anerkende, at der skal en mand til, før en kvinde kan blive gravid. Jeg har før skrevet om, at jeg på en måde er ret ‘hooked’ på donor og at jeg håber jeg en dag vil møde ham. Læs om det her.

Mens vi ventede på at Sara skulle insemineres, drømte jeg flere gange, at jeg gjorde Sara gravid ved at prikke hende meget hårdt i navlen. For mig bekræftede det meget godt vores valg. Vi har nemlig valgt en åben donor. Altså en donor, som vores børn kan kontakte, når de bliver myndige – hvis de altså ønsker det. På denne måder føler vi ikke, at vi har taget et valg på vores børns vegne. Et valg, som vi ikke føler er vores at tage.

Det, at drømme, at jeg kunne gøre Sara gravid, syntes jeg fortæller om den lidt anderledes situation vi stod i. Min kone skulle være gravid men jeg havde ingen sæd at byde på. Jeg havde brug for at vi gjorde det så ‘naturligt’ som muligt. Derfor var det, for os, det mest naturlige at have en åben donor.

Om baby inde i maven har samme donor som storesøster, kan du læse her

Posted in Børn, Graviditet, Insemination, Queer

3 Comments

 1. Naja Lindelof Jensen

  Dejlig blog! Rart at læse for min partner og jeg som også er påbegyndt fertilitetsbehandling. Jeg, som skal være bærer af vores første barn, ønsker, at min partner skal være så meget med i alt som hun kan, for virkelig at kunne understøtte hendes desværre knap så fysiske del i denne situation. Må jeg spørge hvilke tiltag i har gjort jer i forhold til dette aspekt? Valgte i donorkriterier ud fra ‘kone b’ osv.? Håber i ser denne besked ☺

  • Marie - Morogmor.dk

   Hej Naja

   Selvfølgelig ser jeg din besked. Jeg elsker når mine “ældre” indlæg bliver læst igen 🙂

   Det er et super godt spørgsmål, og jeg er faktisk ved, at skrive et indlæg, der berører emnet lidt.

   Med hensyn til donor, så har vi jo valgt en åben donor. Vi sad og så på børnebilleder af de forskellige donorer og vi gik 100% efter vores mavefornemmelse. Jeg syntes, at han aldersmæssigt skulle ligge imellem os og at der ikke var nogen grundt til, at han var 190 høj når sara er 163 og jeg er 170.

   Jeg, Marie, var jo partner til Sara da hun var gravid. For os kom ‘kompetencefordelingen’ helt naturligt et par måneder inde i graviditeten. Sara var all about making the baby. Hun involverede mig i alt det fysiske og jeg nød at være med på sidelinjen. Jeg manglede slet ikke, at det foregik på min krop eller noget.

   Jeg gik i fulde gang med at ordne alverdens praktiske ting. Googlede tests på nettet for, at finde ud af hvad, der passede til vores behov, var bedst i kvaliteten og til prisen osv. Jeg købte tøj, tremmeseng og hyggede mig generelt med at ‘ordne’ alle de småting man skal have fat i til sådan en lille ny. det var overrakende tilfredsstillende. Jeg følte så meget at jeg tog ejerskab over det, at være kommende forælder. i mindst ligeså stor en grad som Sara gjorde. Hun lavede baby – jeg lavede alt andet, haha.

   Spørg endelig løs, hvis du har yderligere spørgsmål 🙂
   Hilsen Marie // Morogmor

 2. Pingback:10 spørgsmål lesbiske mødre ikke orker mere - mor + mor

Input og feedback

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: